Confinament

Confinament

Confinament

Un confinament de 24 hores al dia tancats a casa, amb els nens sense escola i intentant teletreballar, pot ser vist com enormement dificultós per molts de nosaltres.
Passar més temps a casa pot incrementar els conflictes o pot fer més evidents els que ja existien i donar la sensació que no hi ha escapatòria.
De fet, en alguns regions de la Xina les peticions de divorci s’han disparat, les descàrregues d’aplicacions per ordinadors i mòbils han augmentat un 300% i el consum de series s’ha duplicat.
Però a banda d’aquestes dificultats, també ens pot fer adonar del ritme estressant al que estem sotmesos habitualment durant el nostre dia a dia, sense ni un moment lliure per parar i reflexionar. Anem corrent, sense pensar, d’un lloc a l’altre, sense saber el què realment volem.
Per tant, potser es un bon moment per replantejar-nos aquesta situació temporal que estem vivint, i veure-la com una oportunitat per tornar a connectar amb els nostres fills, amb les nostres persones més properes i amb la nostra vida, sense presses i sense estar pendents de la urgència del rellotge i de les obligacions diàries.
Per tal que puguem mantenir un cert equilibri i harmonia familiar, podem tenir en ment una sèrie de recomanacions bàsiques com ara:
  • Intentar estructurar el temps i organitzar el nostre dia a dia seguint rutines, i en la mesura del possible mantenint els mateixos horaris que quan anem a treballar o els nens van a l’escola. Cal dedicar temps a l’estudi, a l’oci, a fer tasques i a compartir moments.
  • Ara es un bon moment per gaudir dels àpats plegats, i poder menjar en família. Podem implicar als nens en l’elaboració dels menús i la confecció del menjar, cosa que es fa ben difícil en qualsevol altra circumstància. Cuinar pot esdevenir una activitat molt entretinguda.
  • No es necessari prohibir-les, ja que a certes edats es una tasca impossible, però en la mesura del possible caldrà limitar i establir horaris per l’ús de pantalles, tauletes, mòbils o videojocs, per tal que no absorbeixin tot el temps. Es pot intentar canviar-ho per altres activitats com jocs de taula, lectura, veure programes plegats, gaudir d’una sessió de cine en família, etc. La creativitat és important.
  • Cal reflexionar també sobre la necessitat de mantenir-se actiu a tota cosa. Avorrir-se una mica no es una tragèdia i ens pot aportar la possibilitat de retrobar-nos amb nosaltres mateixos.
  • Però si el que necessitem després d’un llarg dia d’inactivitat i reclusió és una mica de moviment, podem intentar programar alguna sessió d’exercici físic a casa o activitats com ioga, meditació o mindfulnes, les quals ens poden aportar calma i tranquil·litat a nosaltres i als nostres fills.
Però crec que el més important de tot es poder transmetre i mantenir una actitud de calma informar-nos adequadament de la realitat que s’està vivint però sense caure en la sobre informació. Si nosaltres ens mantenim serens, abordem amb els fills els temes i no evitem parlar o contestar a les seves preguntes de manera directa i senzilla, es farà més fàcil gestionar aquesta situació de crisis.
A banda d’intentar fer més agradable el dia a dia, deixar-nos envair per la por al futur, a la incertesa econòmica i anticipar conseqüències negatives, només ens servirà per desencadenar reaccions emocionals negatives, incrementar la irritabilitat i veure’ns abocats a l’ansietat que no podrem controlar.
L’important es mantenir doncs la calma, acceptar la situació i viure el moment present.
Hi ha coses que no podem controlar ni depenen de nosaltres.